Egy facebook poszt indította el bennem ezeket a gondolatokat.

Utána jött szembe egy gondolat, amit már rég ismerek és témába kapcsólódik: "Ne tedd azt mással, amit te sem szeretnéd, hogy veled tegyenek. "

Van még egy gondolat, ami ilyenformán már a harmadik. Arról szól, hogy aki képes a megbocsájtásra az önmagának tesz ezzel jót.

Még egy gondolat: Ne bánj meg semmit, mert minden okkal történik.

Ezeknek a gondolatoknak az ütköztetése és öszekapcsolása alapján tudnám megfogalmazni a saját gondolataimat.

A bocsánatkérésről a poszt teljesen azt írja, amit én is gondolok. 

Van abban is valami, hogy nekem, jó, ha megbocsátok, hiszen nem nyomaszt tovább az elkeseredés...

Ugyanakkor, ezzel a kijelentéssel, ha maximálisan egyetértek, azzal rögtön fel is mentem azt, aki megbántott. Azt mondanám vele, hogy: Akkor te akárhányszor megbánthatsz, légy csak nyugodtan szenét, én meg majd megbocsájtok, mint egy mártir...  - De ezzel meg magamellen teszek... 

Akkor persze jön az a gondolat, hogy az nem lehet elvárásom, hogy bocsánatot kérjenek tőlem... Ha a lefotózott posztot nézzük, nem is ez az elvárás részemről...

Tulajdonképpen nincs elvárás és mégis van... Mert "ne bánj meg semmit", de megbánás és annak elismerése nélkül, hogy bántottam valakit, nem történhet bennem viselkedésmódosulás egy adott helyzetet tekintve a későbbiekre nétve... Tehát szükséges a megbánás... A belátás pedig abban áll, hogy: hiszen, én sem örülnék, ha velem így bánnának, tehát bocsánatot kérek és igyekszem változtatni a viselkedésemen, de nem azért, mert ezt más várja el tőlem, hanem mert én várom el saját magamtól, hogy máskor ne kövessek el hasonló hibát.

És ilyen módon ez már az én személyiségfejlődésem, több lettem a megbánással.

Tehát, azzal, hogy ne bánd meg, csak abban az értelemben értek egyet, amikor valami szép utólag válik számomra keserűvé... Nem, érdemes megbánni azt, ami boldogságot adott akkor, amikor megtörtént.

De mindenképp érdemes megbánni azt, ha rosszat teszünk másnak, mert a megbánás vezet ahhoz a bocsánatkéréshez, aminek a következménye a személyiségmódosulás.... Ha a bocsánatkérés nem is elvárás, mégis van egy pozitív következménye: valóban gesztus, amiből később boldogság lehet... :)