Azért írok, mert megtudtam valamit, ami elkeserít és feldühít egyszerre…

Beléptem egy csoportba a facebookon.

A lehetőség neked is jár! Fogyjunk eggyütt!

Kíváncsi voltam, mi ez a nagy "lehetőség"!

Az csak egy dolog, hogy az együtt egy gy!

Az elötte-útána képek jelentős súlycsökkenést mutatnak, bejelentkezéskor kérik a telefonszámot személyre szabott kúrát igérve… majd telefonon megemlítik a RegEnor táplálékkiegészítőt, azt, hogy Lagzi Lajcsi reklámozta és hogy van tiltólistájuk. 

Megnéztem ezt a listát, amit kaptam. Amin csodálkozom, hogy a kúrában nem ehető, az a retek, az ecet, a savanyúság a kefir... gondolom, a táplálékkiegészítővel nem férnek össze..mert a súlycsökkenést mindegyik segíti..

Felcserélik a növényi zsiradékot állatira, olaj helyett a  zsír használatát javasolják ami persze vonzó az átlagemberek számára mert a gondolat is jóllakottságot ad... Kalóriában nincs különbség, de összetételben igen. 

Viszont tiltják a tejtermékeket a gyümölcsöket és a magvakat, olajokat is például… Ezzel már jelentős problémát okoznak - ami nem azonnal jelentkezik.

Ne felejtsük el, hogy mindezt online cseten, telefonon, mindenféle személyes ismeretség és vizsgálatok lefolytatása nélkül teszik, ami igen távol áll a attól a regisztrációkor ígért személyre szabott kúrától!!!

A tiltott élelmiszerek részben dietetikus szerint sem ajánlottak, ha súlycsökkenést akarunk elérni.

Az 1500/1800 kalória napi fogyasztását ajánlják.

Az 1800 kalóriás étrend (amit egyébként fekvő kórházi étrendben ad egy jó dietetikus, mert a kórházban a felépülést segíti, súlytöbblet kialakulása nélkül), táplálékkiegészítő nélkül is súlycsökkenést hoz, főleg mozgás mellett... 

Az 1500 kalóriás napi étrend, az anyagcsere fenntartásához szükséges és minden más energiát igénylő napi tevékenység a pluszkilókból megy. Ennél kisebb energiabevitel viszont hiánybetegséget  okoz, hosszú távon anyagcserezavart. Ahogy azoknak az élelmiszereknek, nyersanyagoknak a mellőzése a táplálkozás során, amelyek eszenciálisak (= feltétlenül szükségesek, de a szervezet nem állítja elő, táplálkozás során juthatunk hozzá). 

A dietetikában fogyókúra kapcsán és egészségmegőrző táplálkozás során sincs tiltott élelmiszer, csak nem ajánlott vagy, fogyasztásra kis mennyiségben ajánlott (magas cukortartalom,szénhidrát-és zsírtartalom/koleszterin... ), például a súlycsökkentő étrendben. 

Így az alacsony cukortartalmú gyümölcsök, magas víztartalmuk és rosttartalmuk miatt kimondottan ajánlottak. A tejtermékek kalcium-és állati eredetű fehérjetartalmuk miatt szükségesek, alacsony zsírtartalmú fajtáik javasoltak A  magvak, kis mennyiségben javasoltak fogyasztásra, magas zsírtartalmuk miatt, rosstartalmuk az anyagcserét jótékonyan befolyásolja, ez indokolja a kismennyiségú fogyasztás hasznosságát. magas rosttartalmuk miatt a súlycsökkentő étrendben a napi kalóriabevitel és a nyersanyagbeli változatosság figyelembevételével. 

Tiltott étel vagy nyersanyag csak abban az esetben van a dietetikában,  ha valakinek szervi problémái miatt, ezeknek az emésztése, felszívódása/fogyasztása, kellemetlen tüneteket, vagy konkrét rosszulléteket, szervműködési zavarokat okoz…

Kiemelném, hogy a sült krumpli esetében, nem a burgonya a ludas,  mivel 100 gramnyira vetített energiatartalma mindössze 90 kalória, hanem az olaj, ennek energiatartalma azomos 100 grammjában 900 kalória.

Amikor megemlítettem a nőnek, aki velem felvette a kapcsolatot, hogy ez számomra csak a termékértékesítésről szól és köszönöm, nem kérek belőle… azt mondta, ők csak tanácsot adnak…

Megírtam a véleményem neki, miután láttam a tiltólistát, de a csoportba nem írhatok, mert nincs hivatkozási alapom, mivel nem vagyok dietetikus... (Születéskori oxigénhiány következtében kialakult tanulási problémám megakadályozott abban, hogy sikeres vizsgát tegyek) Tehetetlennek érzem magam emiatt….

“Ma már mindenki ért az “evéshez”, - olvasom, egy szakmabeli kommentjét a témában… - “egy sima háziorvos is azt mondja a betegének, hogy epediéta, nézze meg a gugliban minden ott van a neten” -

 Az én javaslatom: Ha már mindenképp a netről akartok tájékozódni ajánlom az Újdiéta folyóiratot (https://mdosz.hu/), és az Élelmezés szaklapot (http://elelmezes.hu/) - mindkettő, újságárúsnál is megvásárolható.