Idén is résztvettem a rendezvényen, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy lakásszegénység van Magyarországon.

9. Lakásmenet – Megfizethető lakhatást mindenkinek!

Grafika: Thury Lili

A Hivatlanul hálózat blogbejegyzésben tudósított az eseményről, hogy minél többen értesüljenek róla és csatlakozhassanak azok, akik megtapasztalták, hogy jövedemi helyzetük miatt a lakhatásuk biztonságanincs meg. Azok a magánszemélyek és szervezetek is csatlakozhattak a menethez, akik egyetértenek abban, hogy a lakhatás alapfeltétele a társadalomban való részvételnek és abban, hogy ezeknek a feltételeknek a biztosítása állami feladat.

Mindig szerettem oda menni (egyáltalán nem azért, mert ez egy buli), mert bátor emberekkel találkozhatok, akik merik vállalni szókimondással a saját helyzetüket. Szerintem fontos, hogy beszéljünk arról, ami ma még nem megoldott Magyarországon.

Nagyon jók voltak a beszédek most is, bár útközben beszóltak...

A menet közben egy járókelő ránkkiáltott: Menjetek dolgozni és lesz lakásotok

Akik tisztában vannak a minimálbérek és a lakbérek vagy lakásárak irreális arányaival, azok tudják, hogy ez mennyire ostoba és igazságtalan támadás volt.

Nórinak (aki az Önállóan lakni-Közösségben élni érdekvédelmi csoportunkban velem együtt tag), hálás vagyok, mert segített hogy ott lehessek a meneten.

Akik ismernek, azok tudják, hogy nehezen tájékozódom, mert a születéskori oxigénhiányom következményeként az idegrendszeremnek az a része ius károsodott, amelyik a térben tájékozódásért felelős.

Kovács Vera, Misetics Bálint és Karácsony Gergely is felszólaltak, Lakatosné Jutka (AVM-tag) , és koncertek  voltak

Az AVM Tagjai

Kovács Vera

Verának egyébként nemrég jelent meg  könyve, Utak az erdőben címel.

Lakatosné Jutka moderálta az eseményt

Misetics Bálint, a Közélet Iskolája (http://www.kozeletiskolaja.hu/page/rolunk) alapítója is felszólalt az Erzsébet téren. Ebben az „iskolában” a hátrányos helyzetű csoportok tagjai megszerezhetik azokat az információkat és készségeket, amelyekkel lehetővé válik a számukra a demokrácia megvalósítása a saját ügyeik mentén,  azzal, hogy érdekeiket a saját eszközeikkel képviselni tudják

Az indulás helyszine a Nehru part volt, ami a 9. kerületben található. Ez számomra azért fontos, mert azóta lezajlottak az önkormányzati választások, ahol elképesztő civil aktivizmust követően megvalósulhatott, hogy Budapest legszegényebb társadalmi csoportjaihoz tartozó lakosok, az ellenzéki összefogás jelöltjeit választották meg a fideszes vezetés helyére, esélyt adva ezzel egy igazságosabb, a lakók véleményére számító és azt figyelembe is vevő önkormányzati működésnek